Регистрация

Чеснови пилешки гърди със сметана

Чеснови пилешки гърди със сметана
Средно   |   Порции 3   |   Видяна: 1329

Сочно пилешко филе в сметанов сос с лук, чесън и индийско орехче.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 3 с.л. олио
  • 5 скилидки чесън
  • 3 пилешки гърди - по около 250-300 г всяка (дебели, неизтънени)
  • сол и пипер
  • 1 глава лук
  • 30 г масло
  • 150 мл пилешки бульон или вода
  • 200 мл млечна течна незаквасена готварска сметана
  • листата на връзка магданоз
  • сокът на 1/2 лимон
  • 1/3 ч.л. индийско орехче

Начин на приготвяне:

1. Пилешките гърди оставете цели и дебели. Поставете върху дъска с изпъкналата страна нагоре и направете по 5 напречни леко диагонални разреза на дълбочина 2/3 от дебелината - все пак не бива да се разкъсват или разпадат. Обтрийте хубаво със сол и пипер като вкарате и в разрезите.

2. Две от скилидките чесън обелете и натиснете с нож колкото да се посплескат.

3. Сгорещете на умерен огън олиото в тиган и добавете сплескания чесън - идеята му е да създаде ароматно олио. След това положете отгоре гърдите първо с разреза нагоре. Гответе 5 минути без да докосвате и след това обърнете. Гответе още 4 минути.

4. Докато пилешкото се готви нарежете на ситно лука.

5. Извадете гърдите в чиния, а тигана забършете с домакинска хартия. Върнете на котлона отново на умерен огън. Разтопете в него маслото.

6. Пресирайте в маслото останалия чесън, бъркайте 2 минути и добавете лука. Гответе при непрестанно мешане още 4-5 минути.

7. Залейте с врял бульон или вряла вода, след това и със сметаната и подправете със сол, пипер и индийско орехче. Изстискайте сока на лимона и разбъркайте.

8. Щом съдържанието на тигана закъкри хубаво, върнете гърдите с разрезите нагоре. С лъжица гребвайте от соса и ги заливайте 1-2 минути. След това сложете капак, намалете огъня леко и оставете да се готвят 15 минути.

9. Наситнете листата на магданоза. Поръсете ястието и разпределете в индивидуални порции. По желание сервирайте с гарнитура от варени картофи или бял ориз. Може и пресни зеленчуци за още по-диетично.

 

Източник: YouTube/Essen Rezepte

 

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта