Черешката на тортата - сезон 12, епизод 35, част 2
Мартин Трухчев готви в Черешката на тортата.
Черешката на тортата - епизод 35, сезон 12
Излъчен на 18.02.2019
Втора част
Готви Мартин Трухчев
Първият домакин в последната седмица от сезон 12 на Черешката на Тортата - Марто от Hell's Kitchen заяви, че истинската му страст е българската храна, затова смята да посрещне гостите си на модерно интерпретирани любими гозби на нашенеца. По случая си носи голяма част от продуктите от родното място - град Елена. А останалото е фантазия. Тя вече е в действие, след като Марто направи десерта - пълнени ябълки със сушени плодове, ядки и ароматни подправки, запечени на фурна и гарнирани с домашен сладолед от заквасена сметана, мед и ванилия.
Сега е ред на студеното предястие, което домакинът нарича "комплимент" към компанията. Това е разядка тип катък от домашни цедено кисело мляко, домашно овче сирене, печени червени чушки, чесън, магданоз и орехи от бабиния двор. За още по-голямо табиетлийство, чесънът се пече на фурна и после се пасира със зехтин и сол. А всичко това ще се поднесе върху домашно направени пърленки с праз лук.
На следващ етап Марто хвърля върху плота цял еленски бут и обяснява, че месото е сушено около 18 месеца и ще е една от съставките за основното - пълнени кюфтета с боб и еленски бут, поднесени върху канапе от зеленчуци и заляти с редукция от зеленчуков сос. След това представя своето виждане за боб с кюфтета. Каймата се замесва с лук и подправки и се пълни с бобено пюре, смесено с варен боб и запечен на тиган еленски бут. Кюфтаците се пекат върху зеленчуците.
Предястието е качамак с рагу от манатарки, праз лук и още от еленския бут. Салатата е глезоранска комбинация от бейби спанак и цвекло с печена тиква и ядки. Гарнира се с филе Елена, в което се увива синя слива. Отделно домакинът приготвя още пърленки с праз лук и чубрица, за да има и хляб на трапезата. А тя е готова и чака експертните мнения на останалите участници.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ