Цитрусов сладкиш с мандарини, кокос и ананас
Кекс в стил пирог с цитрусови плодове и сметана.
Необходими продукти:
За тестото:
- 250 грама масло
- 200 грама захар
- 1 пакет ванилия (ванилова есенция)
- 4 яйца
- 1 щипка сол
- 300 грама брашно
- 1 пакет бакпулвер
- 125 мл мляко с 3,6 % масленост
За плънката:
- 100 грама масло
- 1 консерва шайби ананас
- 2 мандарини
- 200 грама кокосови стърготини
- 8 с.л. заквасена сметана
- пудра захар за декорация
Начин на приготвяне:
1. Втрийте маслото със захарта, ванилията и солта. Най-добре използвайте ръце, за да успеете да намачкате хубаво.
2. В отделна купа разбийте яйцата. Пресейте брашното заедно с бакпулвера и го прибавяйте бавно към яйчената смес при непрестанно разбиване, за да не се образуват бучки.
3. Сипете млякото в тестото и разбъркайте. Добавете и маслото, натрито с подправките и смесете хубаво до получаването на гладко тесто.
4. Започнете с приготвянето на плодовата плънка като разтопите маслото за плънката, добавите в него наситнения предварително ананас от консерва, кокосовите стърготини, обелените и нарязани на хапки мандарини и сока от консервата.
5. Маслото не трябва да е горещо, а просто втечнето. Добавете към плодовата смес и сметаната и разбийте добре.
6. Намазнете тавичка за печене на сладкиши и я набрашнете. Можете да използвате директно хартиено фолио за печене, за да си спестите намазняването и досадното миене след това. Включете фурната да загрява на 180 градуса без вентилатор.
7. Изсипете тестото, заравнете, а върху него сипете и плодовата плънка. Сложете капак или завийте с алуминиево фолио.
8. Печете за 20 минути така, а след това махнете фолиото или капака и гответе до готовност.
9. Преди поднасяне поръсете с пудра захар.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ