Цели домати в буркани с чесън и подправки
Зимнина с домати в слако-кисела марината с копър, бахар, босилек и чесън.
Необходими продукти:
- вода
- 5 листа хрян или лозови листа
- 5 стръкчета копърово семе
- 20 скилидки чесън
- дребни твърди домати - рома, чери или други - около 2 кг
- няколко червени чушки
- връзка пресен копър
- няколко стръка пресен босилек
- 10 зърна бахар
- черен пипер или пипер меланж на зърна
- 5 с.л. сол
- 10 с.л. захар
- 5 с.л. оцет
Начин на приготвяне:
1. Вземете си 5 буркана и имайте готовност с още един, ако останат продукти. Сипете по 50 мл вода във всеки и приберете заедно всичките в микровълновата фурна. Пуснете на максимална мощност за 3 минути. Капачките можете да стерилизрате като кипнете вода и ги потопите за 30-тина секунди в нея.
2. Махнете водата от бурканите. На дъното на всеки сложете по 1 лозов лист или по 1 лист хрян, нарязан на няколко части. Отгоре сложете по 1 стрък копърово семе и върху тях пуснете по 2 скилидки чесън.
3. Доматите измийте и оставете цели. С клечка за зъби пробийте един път през точицата и още 2-3 пъти някъде през страниците на домата. Напълнете бурканите с домати до половина.
4. Подредете по 1-2 стръка копър, по 1/4 сладка червена чушка, нарязана на парченца и пуснете още 2 скилидки чесън. Допълнете с домати. Встрани от тях сложете по няколко листа босилек и няколко резена червена чушка.
5. Кипнете вода, залейте доматите в бурканите и сложете капачки без да ги завинтвате. Дръжте така 15-20 минути докато водата започне да се охлажда. После внимателно я изсипете.
6. Добавете по 1 с.л. без връх сол, по 2 зърна бахар, по 6-8 зърна пипер, по 2 с.л. захар и по 1 с.л. оцет. След това залейте отново с вряла вода, която да достига до ръбовете. Завъртете капаците.
7. Обърнете бурканите с капачката надолу и ги увийте в хавлиена кърпа. Оставете така за 12 часа.
8. Преместете бурканите на тъмно и хладно място и консумирайте в рамките на следващите 6-7 месеца.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ