Царевица със сметана и печени скариди
Скариди на грил върху пюре от печена царевица с масло и сметана.
Бон Апети
Излъчен на 29.09.2017
Вкусно основно ястие със скариди по рецепта от Южните щати готвят Лора и Стоян, като по време на направата на храната дават любопитни и полезни кулинарни съвети. Освен че се научаваме как се правят печени скариди в масло, поднесени върху канапе от пюрирани и цели зърна царевица в сметанов сос с аромат на риган и люта нотка, разбираме как се чисти вената на скаридите и как се определя размера на скаридите. А и не само това.
Първо започваме като изпичаме царевицата с все кочана на плоча или тиган. Следва да я застопорим и с остър нож да изрежем зърната й. После в тиган с масло се запържват наситнени червен и пресен лук, добавя се царевицата и се залива със зеленчуков бульон. Готви се до редуциране на течността. Следва да Добавим течна животинска сметана за готвене (незаквасена) и подправки. Тук Стоян Сейменски отказва да спомене името на лютия сос, който използва, за да не направи реклама. Е, ние ще ви кажем - става въпрос за сос Табаско. Вместо него можете да сложите и шрирача. Част от царевичната смес се пюрира и връща обратно при останалата царевица. Така се получава интересна кремообразна текстура с цели парчета. Идеално е. А и е време да махаме основата на ястието от котлона.
Ще е загуба на ценни минути, ако не сте се възползвали от времето за къкрене на гозбата, за да почистите скаридите от вената. Гледайте видеото, за да разберете как точно се прави и как се процедира със замразени или охладени скариди. После се прави домашна подправка за морски дарове, в която се добавя сладко, люто и солено, за да стане един достоен овкусител на луксозния продукт. Скаридите се поръсват обилно с подправката и се готвят в масло до позлатяване.
А накрая се сервират върху канапе от царевица и по желание се украсяват с пресни зелени листенца. Филийка хляб към товя ястие ще се върже идеално с гъстия млечно-царевичен сос, така че не забравяйте и насъщния.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ