Хляб с мляко
Домашен хляб с прясно мляко и мая.
Необходими продукти:
- 150 мл прясно мляко
- 1 яйце
- 25 г пудра захар
- 5 г сол
- 250 г брашно за хляб
- 4 г инстантна мая
- 40 г масло
Начин на приготвяне:
1. Поставете млякото, яйцата, пудрата захар, солта, брашното за хляб и маята в машина за хляб и разбъркайте, докато получите тесто. След като сте месили тестото 8-10 минути, добавете маслото и продължете да омесвате тестото още 10 минути.
2. Извадете тестото и го оставете да втаса на стайна температура, покрито плътно с найлон. Оставете го така за 1ч.
3. Ударете тестото няколко пъти, за да изкарате въздуха от него. Разделете тестото на 3 равни части. Оформете топки от тестото и ги оставете да втасат за 15 мин.
4. Върху леко набрашнена повърхност разточете една от топките тесто. Повторете процедурата и с останалите топки тесто.
5. Сплескайте разточеното тесто и отново го разточете на дълъг правоъгълник.
6. Поставете тестото в тава, леко намазана с олио. Оставете тестото да втаса за втори път, докато не заеме 80% от тавата. Покрийте тестото с фолио.
7. Опечете в предварително загрята до 180-190°C фурна за 30-35 мин.
8. Махнете фолиото от тавата, веднага щом извадите хляба от печката. Оставете го да изстине, преди да го разрежете.
Източник: opensourcefood.com
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ