Хлебен пудинг с банан и орехи
Закуска с банани и орехи.
Необходими продукти:
- 500 г хляб (багета или друг вид по избор)
- 4 яйца
- 1-1/2 ч.ч. мляко
- 1/2 - 1 ч.ч. захар (на вкус)
- кората на 1 лимон
- 1 ч.л. екстракт от ванилия или 1 пакет ванилова захар
- прясно настъргано индийско орехче, на вкус
- 1 голям или 2 малки банана, узрели
- 1/2 ч.ч. орехи, разполовени или нарязани
- 2 с.л. масло, разтопено
- допълнително захар, индийско орехче и/или лимонова кора
Начин на приготвяне:
1. Нарежете или накъсайте хляба на парчета от по около 2,5 см и го сложете в тавичка за печене на бавна фурна да изсъхне, ако не е стар.
2. Загрейте предварително фурната на 175ºC. Разбийте яйцата, млякото и захарта в купа, като добавяте колкото мляко е необходимо, за да се получи смес с маслено-жълт цвят.
3. Прибавете лимоновата кора, ванилията и настърганото индийско орехче и разбийте отново.
4. Изсипете 1/2 от препечения хляб в намаслена тавичка с размери 33 х 22,9 см (или 22,9 см касерола). Нарежете бананите върху хляба и поръсете с орехи. Пак сложете слой хляб, банани и орехи, като оставите малко хляб за най-горния слой.
5. Изсипете яйчената смес върху хлебния слой постепенно, като внимавате всяко парче хляб да е полято.
6. Поръсете всичко това със захар и още настъргано индийско орехче и най-тогоре полейте с разтопено масло.
7. Печете на 175ºС за 1 час или докато нож, пъхнат в средата, излиза чист. Оставете да престои за 10 мин. преди да нарежете и поднесете.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ