Регистрация

Хапки с печени скариди и кокосов сос

Хапки с печени скариди и кокосов сос
Средно   |   Порции 4   |   Видяна: 2083

Ордьовър със скариди на хапки.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 300 г пресни скариди, почистени и срязани като пеперуда
  • 2 шепи листа бетел (може да замените с листа перила или други зелени листа, като пресен спанак)
  • лук шалот
  • 2 червени чилита
  • 80 г прясно настърган кокос (или кокосови стърготини)
  • чесън
  • джинджифил
  • рибен сос
  • пресен лайм
  • палмова захар
  • гъст карамелен сос
  • пресен кориандър
  • 100 г натрошени печени фъстъци

Начин на приготвяне:

1. Нарежете фино около 3 лука шалот, червени чилита на вкус, скилидка чесън и настържете около 2 ч.л. джинджифил. Сгорещете зеленчуково олио в малка тенджера и запържете всичко това на умерен огън.

2. Когато запоне да покафенява, добавете около 2 с.л. рибен сос, сока на около 1/2 лайм, 2 с.л. палмова захар и около 1 с.л. гъст карамелен сос за цвят. Добавете кокоса (около 3 с.л., а ако използвате стърготини, може да добавете и около 1 с.л. вода, за да не стане прекалено сухо. Смесете и гответе 1-2 мин., да се обединят вкусовете.

3. Свалете от огъня и разбъркайте с прясно нарязан кориандър и около 1 с.л. натрошени печени фъстъци. Заделете така получения кокосов самбал, който трябва да е доста гъст и черен на цвят.

4. Овкусете скаридите и ги полейте с малко зеленчуково олио. Изпечете ги на оребрен тиган или грил до готовност. Не трябва да са много големи, за да е по-удобно за консумация.

5. В чиния за сервиране, подредете листенцата бетел (ако не успеете да намерите, заменете с други листа, подходящи за консумация, по избор, например бейби спанак). Върху всяко листче сложете около 1 ч.л. от гъстия кокосов самбал и покрийте със скарида. Идеята е хапките да се ядат цели, затова е хубаво скаридите да са по-малки. Полейте с няколко капки пресен сок от лайм и съвсем малко черен карамелов сос. Поръсете с още натрошени фъстъци и подредете няколко листенца кориандър. Увийте всичко в подложния лист и консумирайте като хапки.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 25 мин.
Време за готвене: 40 мин.

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
1
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
става
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта