Филе миньон с червено вино
Крехко телешко месце със сотирани картофи, броколи и моркови.
Необходими продукти:
- 280 - 340 г филе миньон, на стайна температура
- зехтин Еxtra virgin
- морска сол и пипер
- червено вино
- олио от гроздови семена
- 400 г сотирани в масло картофи, броколи и моркови
Начин на приготвяне:
1. Загрейте предварително фурната 230ºС.
2. Овкусете филето със сол и пипер, като втриете хубаво с ръце.
3. Намажете много леко с мазнина и заделете.
4. Сгорещете тиган, подходящ и за печене във фурна, на много силен котлон.
5. Сложете филетата в тигана и оставете за 1 мин.
6. Обърнете и оставете още 1 мин. Трябва да се карамелизират по повърхността.
7. Сложете тигана във фурната и печете 2 мин. Обърнете и печете още 1 мин.
8. Извадете от фурната и оставете месото да престои за около 5 мин.
На винения сос:
1. След като заделите месото, налейте червеното вино в тигана от месото, без да го миете преди това и остържете дъното с дървена лъжица.
2. Добавете няколко капки олио от гроздови семена и оставете сосът да се редуцира.
3. Поръсете леко нарязаното месо и поднесете със сотирани в масло картофи, броколи и моркови.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ