Регистрация

Традиционна полска супа със заквас

Традиционна полска супа със заквас
Трудно   |   Порции 6-8   |   Видяна: 4971

Супа с наденица и картофи.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

За закваса:

  • 1,5 л кипната и охладена вода
  • ¾ ч.ч. бяло ръжено брашно -
  • ¼ ч.ч. пълнозърнесто ръжено брашно
  • 5 скилидки чесън
  • 1 филийка пълнозърнест хляб

За супата:

  • сурова бяла наденица (от пилешко месо)
  • 1 парче пушена наденица
  • 400 г картофи, обелени и нарязани на парчета от по 2 - 3 см
  • 1 глава чесън, разделен на скилидки и обелен
  • 1 шепа риган

Начин на приготвяне:

На закваса:

1. Първо трябва да приготвите закваса. Посочените продукти са за буркан от 1,5 л, така че може да използвате половината.

2. В неметален буркан сложете брашното и половината вода, разбъркайте много добре, така че да няма бучки.

3. Прибавете останалата вода.

4. Обелете чесъна - може да го разполовите, но не го наситнявайте.

5. Прибавете филийка хляб, така че да е изцяло потопена във водата.

6. Покрийте с кърпа, за да не се напрашава, но не много плътно, за да влиза достатъчно въздух. Оставете на хладно за 3 - 5 дни. Ако няма къде да го оставите на хладно (не трябва да е студено), просто потопете в купа с топла вода и я сменяйте редовно.

7. От време на време проверявайте дали хлябът е под водата, защото може да мухляса. Ако това се случи, изхвърлете всичко и направете нов заквас.

8. Ще разберете, че е готово, когато течността е мътна, но в никакъв случай покрита с плесен, сивкава на цвят и с приятна миризма.

9. Ако няма да приготвяте супата веднага, сложете готовия заквас в хладилника.

На супата:

1. Покрийте белите наденички с вода и ги сварете.

2. Нарежете пушената наденица на четири по дължина и след това на тънки филийки.

3. Прибавете я при вече сварената наденица.

4. След 5 мин. прибавете картофите, счукания чесън и ригана (може да овкусите с малко сол, но имайте предвид, че наденичките са солени).

5. Варете до омекване на картофите и прибавете малко заквас. Ако не е много кисело, сложете още.

6. Може да добавите масло, сол или още чесън на вкус.

7. Поднесете супата на следващия ден, като я притоплите непосредствено преди сервиране.

 

Източник: recipes.wikia.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 1 час
Време за готвене: 3-5 дни

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
1
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
1
Средна оценка
става
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта