Тосканска салата с хляб и рукола
Домати с печени чушки и маслини.
Необходими продукти:
- 3 червени сладки чушки
- 350 г зрели домати
- 3 с.л. зехтин
- 3 с.л. бял винен оцет
- 2 големи скилидки чесън, обелени и нарязани на кубчета
- 1 ч.ч. италиански, френски или друг хляб по избор
- ½ ч.ч. черни маслини, без костилките, разполовени
- 3 с.л. накъсана рукола или босилек
Начин на приготвяне:
1. Изпечете чушките и ги нарежете на четвъртинки, отстранете семената и ципите.
2. Постелете тавичка за печене с фолио.
3. Сложете чушките с кожата нагоре и притиснете хубаво всяко парче.
4. Печете на 220ºС за 20 мин. или до почерняване на кожата.
5. Извадете от фурната и сложете в найлонова торбичка.
6. Затворете торбичката и оставете за 10 мин. да се охладят.
7. Обелете и нарежете чушките и заделете.
На салатата:
1. В средна купа разбийте зехтина, оцета, чесъна, солта и пипера.
2. Срежете доматите на четвъртинки.
3. Сложете в гевгир върху купата с продуктите за винегрета и притиснете с гърба на лъжица, така че да отделите семената.
4. Прибавете чушките.
5.. Накъсайте хляба на хапки и ги сложете в купата.
6. Прибавете маслините, руколата и винегрета, разбъркайте и поднесете.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ