Торта с белтъци и сметана
Торта Масини с яйчени блатове, крем от бити белтъци и сметана и карамелена коричка.
Бон Апети
Излъчен на 20.06.2018
Торта с история правят Лора и Стоян, като създават един красив и вкусен сладкиш с два алкохолизирани блата, а между тях пухкав крем с ефирна текстура. Десертът завършва с топинг от жълтъци и се обвива в карамелена коричка.
Започваме с блатовете като с миксер разбиваме яйца със захар, ванилова захар и мед. После добавяме брашно и нишесте и разбиваме отново. Тестото се разпределя на 2 равни части във форми, застлани с хартия за печене и се готви на 180 градуса за 20-тина минути. След това се оставя хубаво да се охлади, преди да се вади от формите.
Белтъците за крема се разбиват на сняг, добавя се захар, а след това се кипва захарен сироп и се налива в белтъците. Получава се гъст меренг. Отделно се разбива сметана със захар и после меренгът и сметаната се обединяват. За заливката правим втори крем от жълтъците, разбити с нишесте. Кипваме и втори захарен сироп. Наливаме го на тънка струйка при непрестанно бъркане в жълтъците и след това кипваме цялата смес заедно, като бъркаме до сгъстяване. После се охлажда.
Преминаваме към сглабянето - единият блат се поставя във форма за торти и се напоява с бренди или ром, след това върху него се излива белтъчно-сметановия крем и се захлупва с втория блат. Той също се пои с алкохол. Отгоре се налива жълтъчния крем и се заравнява. Оставя се да стегне. На финала тортата по желание се поръсва със захар и се карамелизира с горелка. Ако не държите да следвате традиционната рецепта, можете да украсите по своя собствена идея.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ