Регистрация

Торта със сметана, орехи и сини сливи

Торта със сметана, орехи и сини сливи
Средно   |   Порции 8-12   |   Видяна: 1881

Сметанова торта със сини сливи и ядки и глазура от шоколад.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

За блата:

  • 4 яйца
  • 1 ч.ч. захар
  • 1 ч.ч. брашно
  • 1 ч.л. бакпулвер

За крема:

  • 700 мл сладкарска сметана
  • 2 ч.ч. захар
  • 400 г сушени сини сливи без костилка
  • 150 г орехи

За глазурата:

  • 100 г шоколад
  • 50 г масло

Начин на приготвяне:

1. Започнете с блата като разделите в отделни купи жълтъците и белтъците на яйцата.

2. Разбийте на пяна белтъците и добавете в тях захарта. Най-лесно ще стане ако яйцата са на стайна температура и сложите щипка сол.

3. Разбивайте жълтъците докато побелеят и удвоят обема си.

4. Изсипете белтъците при жълтъците и постепенно добавете брашното и бакпулвера.

5. Изпечете блата в намаслена формичка за 40-тина мунти на 180 градуса. Не отваряйте фурната преди 30-тата минута. След това можете да тествате с клечка за зъби. Ще ви е по-лесно, ако печете във формичка с регулиращи се стени.

6. Изпеченият блат изчакайте да се охлади преди да извадите от тавата. Трябва да е станал доста дебел. Щом е добре изстинал, го разделете на два по-тънки блата.

7. В чопър смелете заедно орехите и сините сливи.

8. Разбивайте сметаната докато се получи твърда пяна. Ще отнеме 5-7 минути. После добавете захарта и смлените плодове с ядки. Разбъркайте хубаво.

9. Намажете горната страна на двата блата със сметановата смес и оставете за 1 час. После сглобете един върху друг.

10. Разтопете на водна баня шоколада с маслото. Изчакайте леко да се охлади и с лъжица направете решетка върху сметаната, а после с четка намажете и страниците на тортата.

11. По желание можете да украсите още със заделени сини сливи и орехи.

Източник: lozhka.su

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 1:30 часа
Време за готвене: 2 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта