Торта от бутер тесто със сметана
Сладкиш от бутер тесто с шоколад и сметана.
Когато се замислим за сладкиши или закуска от бутер тесто, най-елементарният и лесен начин е да го впрегнем в направата на сладки или солени банички. Ала има и други десерти от многолистно тесто, които могат да подсладят утрините или да зарадват блзките на следобедна закуска. Такава е и апетитната торта от бутер тесто със сметана, която се готви в канала Dazzle Spoon. Не отстъпва по вкус на пастите в сладкарниците, а се прави лесно и не изисква познания за работата в сладкарството. Това е домашна торта за хората, които не умеят да готвят или не обичат да го правят, ала искат да сътворят нещо апетитно за околните - с повод или без.
Бутер тестото се прегъва и от него се изрязва формичка. Може и да са традиционни кръгове. Изпича се за 20 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. А докато се готви, в купа се разбива сладкарска сметана с пудра захар. 1/3 от битата сметана се доразбива с какао на прах, за да се оформят от нея шоколадовите блатове. Останалите 2/3 се смесват с ванилия. Готовите блатове се разделят на по две част всеки и посе се сглабя тортата. Блат едно се маже с кафяв крем, захлупва се с втори, той пък получава бяла сметана, следва трети блат и тъмна сметана, четвърти блат и цялостна сметанова обвивка. Гледайте във видеото как се прави.
Остава украсата. В загрята до кипване сметана се разтапя шоколад - можете да използвате такъв с ядки, тъмен или пък да добавите щипка инстантно кафе. С получената глазура се залива тортата. На финала се поръсват трохи от изпечените обрезки от тестото. Отново и тук може да се импровизира с добавка на ядки, шарени пръчици или друга декорация. Остава да приберете за час в хладилника, за да се стегне напълно глазурата. И после можете да се изглезите или да зарадвате близки и приятели.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ