Регистрация

Тиквички с кайма в доматен сос

Тиквички с кайма в доматен сос
Средно   |   Порции 3-4   |   Видяна: 1528

Пълнени тиквички с месо, изпечени в сос от домати, чесън, билки и бульон.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 400 г домати
  • 2 моркова
  • 1 кг тиквички (по-дребни)
  • 1 ч.л. сух кориандър
  • 1 ч.л. сладък червен пипер
  • 1/2 ч.л. сол
  • 10 зърна черен пипер
  • 5-6 скилидки чесън
  • листата на няколко стръка магданоз и копър
  • 250 мл бульон
  • 250 г телешка кайма
  • 150 г свинска кайма + 1/2 ч.л. сол - 1/3 ч.л. черен пипер
  • 100 мл вода
  • 1 глава червен лук
  • 2 дафинови листа
  • люти чушлета по желание (сухи или пресни)

Начин на приготвяне:

1. Доматите сложете в купа и залейте с вряла вода. Оставете 10-тина минути, след това обелете и рендосайте.

2. Към настърганите домати прибавете кориандъра, червения и черния пипер, солта, наситнения чесън, бульона и листата пресни подправки. Дръпнете настрана.

3. Тиквичките измийте добре. Отрежете предното (по дебелото - не онова при дръжката) капаче и с дръжката на вилица или лъжица издълбайте сърцевината, като си оставите тапичка на края и достатъчно дебели стени, за да не се разкъса тиквичката след готвенето. Извадената сърцевина наситнете и добавете в доматения сос.

4. Морковите нарежете на полумесеци, а лука - на кубчета.

5. Смесете двата вида кайма с подправките, половината от наситнения лук и водата. С получената смес напълнете тиквичките.

6. На дъното на тава с капак (най-добре тип йенска тенджера) сложете половината моркови, поръсете с половината от останалия лук, положете дафиновите листа, парчета или цели люти чушки и отгоре наредете тиквичките. Върху тиквичките сложете останалите моркови, останалия лук и на финала залейте с доматения сос.

7. Захлупете с капак и печете на 180 градуса за 1 час. Ако готвите в йенски съд, не пъхайте в предварително загрята фурна.

 

Източник: YouTube/всегда Вкусно

 

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта