Тиквички с кайма в доматен сос
Пълнени тиквички с месо, изпечени в сос от домати, чесън, билки и бульон.
Необходими продукти:
- 400 г домати
- 2 моркова
- 1 кг тиквички (по-дребни)
- 1 ч.л. сух кориандър
- 1 ч.л. сладък червен пипер
- 1/2 ч.л. сол
- 10 зърна черен пипер
- 5-6 скилидки чесън
- листата на няколко стръка магданоз и копър
- 250 мл бульон
- 250 г телешка кайма
- 150 г свинска кайма + 1/2 ч.л. сол - 1/3 ч.л. черен пипер
- 100 мл вода
- 1 глава червен лук
- 2 дафинови листа
- люти чушлета по желание (сухи или пресни)
Начин на приготвяне:
1. Доматите сложете в купа и залейте с вряла вода. Оставете 10-тина минути, след това обелете и рендосайте.
2. Към настърганите домати прибавете кориандъра, червения и черния пипер, солта, наситнения чесън, бульона и листата пресни подправки. Дръпнете настрана.
3. Тиквичките измийте добре. Отрежете предното (по дебелото - не онова при дръжката) капаче и с дръжката на вилица или лъжица издълбайте сърцевината, като си оставите тапичка на края и достатъчно дебели стени, за да не се разкъса тиквичката след готвенето. Извадената сърцевина наситнете и добавете в доматения сос.
4. Морковите нарежете на полумесеци, а лука - на кубчета.
5. Смесете двата вида кайма с подправките, половината от наситнения лук и водата. С получената смес напълнете тиквичките.
6. На дъното на тава с капак (най-добре тип йенска тенджера) сложете половината моркови, поръсете с половината от останалия лук, положете дафиновите листа, парчета или цели люти чушки и отгоре наредете тиквичките. Върху тиквичките сложете останалите моркови, останалия лук и на финала залейте с доматения сос.
7. Захлупете с капак и печете на 180 градуса за 1 час. Ако готвите в йенски съд, не пъхайте в предварително загрята фурна.
Източник: YouTube/всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ