Телешко с коричка от кафе
Телешки пържоли с кафе и маслен сос.
Необходими продукти:
- 700 г телешко месо (филе, пържоли)
- 3 с.л. едро смляно кафе еспресо
- 1 ч.л. сол
- 1 с.л. черен пипер на прах
- 50 мл оцет
- 50-60 г масло
- 2 глави лук
- 1 с.л. брашно
Начин на приготвяне:
1. Смесете кафето със солта и пипера и в тази смес хубаво овъргаляйте телешкото.
2. Намокрете тензух или друг парцал с оцет и увийте овкусените меса в него. Приберете в хладилник за минимум 4 часа.
3. Запържете месото в част от маслото като просто го запечатите, за да останат соковете му в него. Пресипете в касерола събралия се сос от готвенето на мръвките. Можете да сипете 2-3 с.л. вода, да подгреете съда и да остържете останалите парчета. Запазете си ги в касеролата.
3. Лука нарежете на полумесеци и разпределете на дъното на тавичка. Разгърнете пържолите от оцетените парцали и ги подредете върху лука. Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за 25-30 минути.
4. Месото извадете и заделете. Лука пресипете в купата на блендера и пюрирайте.
5. В касеролата със соса добавете лука и разбитото в малко вода брашно. Изчакайте да кипне и махнете от огъня. Добавете останалото масло, като трябва да е студено. Ако сосът е станал на бучки, пюрирайте отново. Ако е прекалено гъст, добавяйте масло, вода или бульон. Получения сос разпределете върху месото. Поръсете по желание с наситнен магданоз и сервирайте.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ