Телешко по тайландски
Пикани ивички телешка пържола със сос и зеленчуци.
Необходими продукти:
- 1/2 глава лук
- 1 скилидка чесън
- 400 г телешка пържола
- 1/2 червена чушка
- 1 - 2 големи червени люти чушки
- 3 - 4 тайландски люти чушки
- 1 с.л. тайландски рибен сос „Нам пла”
- 1 с.л. сос от стриди
- 4 с.л. тайландски сладък соев сос (тази съставка е от ключово значение за това ястие. Опитайте наистина да го намерите, тайландският соев сос не е като стандартния соев сос, той е много гъст, като сироп)
- 2 - 4 с.л. вода
- 1 / 4 ч.л. мононатриев глутамат
Начин на приготвяне:
1. Отстранете тлъстината от пържолата и я нарежете на ивички.
2. Нарежете лука на едро.
3. Пресовайте чесъна.
4. Изчистете чушката от семето и я нарежете на ивички.
5. Нарежете на тънко лютите чушки (отстранете семената ако не искате ястието да е прекалено люто).
6. Нарежете на едро тайландските люти чушки.
7. Сложете в дълбок тиган или уок една супена лъжица олио, сгорещете и запържете лука и чесъна за няколко минути.
8. Запържете при постоянно бъркане и телешкото месо и чушките за още няколко минути.
9. Прибавете лютите чушки и ги запържете за още минутка, за да придадат вкус на останалите съставки.
10. Прибавете соса от скариди и Нам пла.
11. Прибавете тайландския сладък соев сос и разредете с вода. Оставете ястието да покъкри за около 30 секунди. Не прекалявайте с готвенето на този етап, трябва да остане достатъчно количество сос, който да напои после ориза.
12. Сервирайте върху тайландски ориз и гарнирайте с нарязан тайландски босилек или кориандър.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ