Телешко по ирландски в сос от бира и вино
Яхния от телешки хапки във винен сос с бира, картофи, моркови и лук.
Необходими продукти:
- 600 г телешко
- 3 с.л. олио
- 6 скилидки чесън
- 2 с.л. доматен концентрат
- 1 с.л. кимион на прах
- 1 с.л. захар
- 1 с.л. оцет
- 250 мл червено вино
- 250 мл светла бира
- 1 л телешки бульон
- 2 дафинови листа
- 30 г масло
- 2 средни глави лук (около 200 г общо)
- 2-3 моркова (около 260 г общо)
- 1 кг картофи
- 1/2 ч.л. черен пипер
- сол на вкус (опитайте - бульонът може да е солен)
- пресен магданоз за поръсване при поднасяне
Начин на приготвяне:
1. Телешкото нарежете на големи хапки (двойни) с дебелина и ширина около1,5-2 см. и дължина около 4-5 см.
2. Сгорещете в тиган с незалепващо покритие на умерен огън 1 с.л. олио много добре. След това положете месата да се запечатат, като обръщате след побеляване. За 6-7 минути трябва да са готови. Махнете от огъня.
3. В голяма тенджера сгорещете 1 с.л. олио и в него запържете намачкания на паста чесън с кимиона, доматената паста и захарта. Налейте оцета.
4. Прехвърлете месото от тигана в тенджерата, а тигана не мийте. Ще ви трябва още. Залейте месото с виното, изчакайте да закъкри и налейте бирата. Кипнете отново, сипете бульона, добавете дафиновите лсита и захлупете с капак. Оставете да се готви 1 час.
5. През това време наситнете лука, а моркова нарежете на кръгчета с дебелина около 1,5 см.
6. В тигана от месото разтопете маслото, добавете 1 с.л. олио и сгорещете. Запържете лука, а щом попие мазнината, добавете и морковите. Гответе на умерен котлон докато кръгчетата моркови се запечатат и от двете страни. Обръщайте ги периодично.
7. Картофите обелете и нарежете на хапки. ИЗсипете картофите и запръжката в тенджерата при месото след като е вряло 1 час. Захлупете с капака и оставете да се готви още 1:30 часа на умерен огън.
8. Опитайте на соленост, при необходимост подправете с още сол, добавете черен пипер и изключете огъня. Оставете под капак още няколко минути.
9. Наситнете магданозени листа и поръсете с тях ястието преди поднасяне.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ