Телешки пържоли с гъбен сос
Телешко с вино и печурки.
Необходими продукти:
- 4 броя телешки пържоли
- 1 чаена чаша червено вино
- 2-3 средно големи моркова
- 2-3 дафинови листа
- 300 грама гъби печурки
- 2-3 скилидки чесън
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
- 1 супена лъжица червен пипер
- 1/2 чаена лъжичка суха мащерка
- щипка настъргано индийско орехче
- 5-6 супени лъжици олио
Начин на приготвяне:
Начукваме пържолите и ги овкусяваме със солта, черния пипер и мащерката. Завиваме ги с фолио и ги прибираме в хладилника за около половин час, колкото да „дръпнат“ подправките.
След това в дълбок тиган със загрято олио ги запържваме по 2 минути от всяка страна. Нареждаме ги в дъбока, намазана с олио тава, по възможност с незалепващо покритие. Върху тях равномерно слагаме нарязаните на шайби гъби и моркови, пресован чесън, дафиновите листа, наръсваме мащерката, индийското орехче, червения пипер и още малко сол на вкус. Накрая заливаме равномерно с виното, с една чаена чаша студена вода и две лъжици от олиото, в което сме пържили пържолките. Печем с фолио около час и около 10-тина минути без фолио във фурна, предварително загрята на 200 градуса.
По желание гарнираме с картофено пюре или сварен бял ориз.
Добър апетит!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ