Регистрация

Телешки кюфтета в сметанов сос с брашно и масло

Телешки кюфтета в сметанов сос с брашно и масло
Средно   |   Порции 4   |   Видяна: 1205

Кюфтета по шведски - пържени кюфтета от телешка кайма със сметана, брашно, масло и подправки.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 900 г телешка кайма
  • 1 ч.л. сол
  • 1/2 ч.л. смляно индийско орехче
  • 1 ч.л. чесън на прах
  • 1/2 ч.л. черен пипер
  • листата на 5-6 стръка магданоз
  • 1/2 глава червен лук (около 50 г)
  • 70 г галета
  • 1 яйце
  • 2 с.л. олио
  • 5 с.л. брашно
  • 30 г масло
  • 700 мл телешки бульон (можете да разтворите кубче във вода)
  • сол и пипер на вкус
  • 2 ч.л. горчица
  • 100 мл течна млечна готварска незаквасена сметана
  • още магданоз за поръсване при поднасяне

Начин на приготвяне:

1. Изсипете каймата в купа. Добавете сол, индийско орехче, чесъна, черен пипер, наситнените листа магданоз и наситнения червен лук, галетата и чукнете яйцето. Замесете, оформете с мокри ръце 16-20 кюфтенца и си ги подредете, за да са ви под ръка.

2. В тиган сгорещете олиото на умерен огън. Подредете кюфтетата и пържете като периодично въртите. Гответе около 15 минути докато кюфтетата се запържат хубаво от всички страни.

3. В голям сух тиган, сгорещен на умерен огън, изсипете брашното и запечете докато леко покафенее. Бъркайте постоянно, защото ако загори, ще се развали цялото ястие. След това направете кладенче в брашното и добавете маслото на бучка.

4. Гответе докато се получат златисти трохи. След това постепенно наливайте врелия бульон и бъркайте докато се получи гладък сос. Ако бульонът е безсолен, добавете сол и пипер на вкус. Разтворете и горчицата в соса.

5. Налейте сметаната и оставете да закъкри. Намалете огъня на слаб към умерен и гответе докато сосът се сгъсти. Ще отнеме някоко минути.

6. Върнете кюфтетата в сгъстения сос и гответе като ги обръщате почти постоянно за 5 минути.

7. Поръсете магданоза и махнете от огъня. Разпределете в индивидални порции и серивирайте - по желание с украса от пресни цели листа магданоз.

 

Източник: YouTube/Всегда Вкусно

 

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта