Твърдо домашно тесто за плоски печива
Домашно тесто без набухватели за пици, пирожки и арабски питки или лаваш.
Необходими продукти:
- 1 яйце
- 200 мл вода
- 1 ч.л. сол
- 450 г брашно
Начин на приготвяне:
1. Пресейте си брашното в купа и боцнете супена лъжица в него, за да сипвате с нея.
2. В друга купа чукнете яйцето, сипете солта и го разбийте с вилица.
3. Налейте водата (най-добре е да е хладка или студена) и разбийте отново до хомогенност.
4. Започнете със супената лъжица да добавяте постепенно от брашното, а с вилицата бъркайте докато е възможно и се абсорбира.
5. Когато се получи твърдо лепкаво и неоформено тесто в купата, го прехвърлете върху плот, като сипете от брашното на дебел пласт отдолу.
6. Месете и добавяйте брашно при необходимост докато спре да лепне, стане еластично и гладко.
7. Оформете на топка и приберете в плик за 30 минути да почине.
А след това късайте от тестото и си разточвайте желаните форми върху набрашнен плот. Идеално е за пици, плоски питки и хлябове, печени на тиган или оформяне на пирожки с любимата ви плъннка.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ