Зеленчукова супа с лапад, картофи и билки
Зелена супа с варени яйца или във вариант постна супа.
Необходими продукти:
- 1,7 л вода
- 400 г картофи
- стеблата на връзка магданоз и лапада
- 2 с.л. олио
- 2 глави лук (250 г общо)
- 1 голям морков (около 150 г)
- 4 с.л. ориз
- сол и черен пипер на вкус
- 1 с.л. захар
- листата на връзка магданоз
- листата на връзка копър
- 300 г листа лапад (запзете дръжките)
- 2-3 стръка пресен лук
- 5 яйца (ако не държите супата да е веги)
Начин на приготвяне:
1. Картофите обелете, измийте и нарежете на малки кубчета. Наситнете дръжките на магданоза и лапада. Сипете водата в тенджера, изчакайте да заври и добавете картофите и дръжките. Оставете да къкри на слаб към умерен огън.
2. През това време нарежете моркова на малки гредички, а лука наситнете. Сгорещете олиото в тиган и запържете на умерен огън първо само лука за 2 минути, след това и с моркова за още 3 минути.
3. Изсипете съдържанието на тигана в тенджерата, добавете ориза, сол, пипер и захар и оставете да къкри 10 минути под капак.
4. Докато чакате измийте и наситнете листата лапад, магданоз и копър. Ако ще слагате яйца, ги сварете.
5. Изсипете в супата наситнените зелени листа и оставете под капак на огъня докато свършите и със следващата стъпка - около 4-5 минути.
6. Нарежете яйцата и пресния лук на ситно. Прибавете ги финално и след минутка махнете от котлона. Ако не искате супата да е постна и сте сложили яйца, можете да поднесете с лъжичка заквасена сметана по желание.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ