Табуле с домати, магданоз и маслини
Салата с булгур, маруля и черни маслини, която е и страхотна гарнитура.
Необходими продукти:
- 250 г булгур
- ½ маруля
- 2 средни домата
- връзка магданоз
- 200 г ситни черни маслини (може и без костилка)
- вода за варенето
За дресинга:
- 100 мл зехтин (по възможност Extra virgin)
- 80 мл лимонов сок (или 50 мл ябълков оцет)
- ½ ч.л. сол
- 1/3 ч.л. черен пипер
- лют пипер по желание
Начин на приготвяне:
1. Сварете булгура според указанията на опаковката.
2. Нарежете доматите, марулята и магданоза на много ситни хапки. Още по-вкусна става салатата/гарнитурата, ако доматите са обелени.
3. Смесете в купа охладения булгур (ако нямате време да го чакате да изстине, изсипете го в гевгир и го охладете под течаща струя студена вода) със зеленчуците и маслините.
4. Смесете продуктите за дресинга и залейте с тях салатата. Имайте предвид, че булгурът пие много мазнина, сол и черен пипер, така че слагайте смело и над посочените дози, след като проверите как е на вкус. Не прекалявайте единствено с киселината (лимон/оцет), защото може да създаде неприятна натрапчивост.
5. Поднесете като предястие, салата, гарнитура и дори основно, украсено с няколко маслини и резен лимон или домат.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ