Сьомга на фурна с гарнитура от картофи
Печено филе от сьомга с маслена коричка от ароматни трохи.
Изкушение за езика и очите намираме в канала Хапка, където се запознаваме с една луксозна домашна рецепта за печена риба с гарнитура. Изящество и добър вкус лъхат от ястието, а направата му отнема съвсем малко време и не изисква особени кулинарни възможности. Авторите изчисляват, че порция от удоволствието ще ни струва около 5 лв., а замислете се колко би ни излязла, ако си я поръчаме в ресторант. Затова вече можете да научите как да я сготвите у дома си.
Първо се заемаме с гарнитурата, която съвсем не е задължителна, но е доста ефектна. Тя представлява печени батати или сладки картофи, които просто се нарязват на ленти, овкусяват се с морска сол и пипер, заливат се със зехтин и се пекат на 200 градуса във фурна за 35 минути. А през това време се приготвя и останала част, която е същинското основно.
В блендер се прави на трохи среда от хляб с пресен магданоз, лют пипер на люспи и лимонова кора. Щом всичко се превърне в пухкава смес, към нея се долива разтопено масло и се разбърква. Филетата от сьомга се поставят в тавичка, застлана с пергамет, овкусяват се със сол и пипер и върху тях на плътен пласт се разпределят трохите. После се запича за 15 минути. А накрая сервираме рибата с печените картофи и зелена салата по желание. Ето идея за романтична домашна вечеря.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ