Сьомга котлет с пюре от грах
Печена сьомга с гарнитура от грахово пюре със сметана и масло.
Необходими продукти:
- 2 котлета от сьомга (по около 150-180 грама всеки)
- 1/3 ч.л. пипер (меланж или микс бял и черен)
- 1/3 ч.л. розмарин на прах
- 1/2 ч.л. червен пипер
- 1 ч.л. сол
- зехтин
- 3 с.л. олио
- 1 глава лук
- 400 г замразен грах
- 60 г масло
- 100 мл готварска сметана (течна, незаквасена, по възможност млечна и с по-висок процент)
- лют пипер по желание
Начин на приготвяне:
1. Двата котлета сьомга обтрийте двустранно с изброените подправки и след това покапете с малко зехтин. Обтрийте пак и оставете на стайна температура докато дойде ред за готвенето им.
2. Лука наситнете. Сгорещете олиото и запържете докато покафенее. Добавете замразената грах и гответе докато омекне хубаво.
3. Пресипете в купата на чопъра или пасатора. Добавете сол и пипер, 50 г масло и налейте сметаната. Пюрирайте. След това минете през едра цедка, за да се получи гладко пюре. Разпределете в порции.
4. Сгорещете 1 с.л. олио в тиган, добавете 20 г масло и когато е добре сгорещено сложете котлетите. Гответе по 4 минути от страна.
5. Сервирайте с гарнитурата и по желание бегла поръска от люспи лют пипер.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ