Сьомга в меден сос с оризова гарнитура
Печена сьомга в мед с чесън, масло и лимонов сок, поднесена с гарнитура от кафяв ориз с мащерка.
Необходими продукти:
- 2 филета от сьомга без кожа по около 150-200 г всяко
- 1/2 ч.л. сол
- 1/3 ч.л. черен пипер
- 1 ч.л. лук на прах
- 2/3 ч.л. сладък червен пипер
- 1/3 ч.л. чесън на прах или на гранули
- 60 г масло
- 2-3 скилидки чесън
- 2 с.л. мед
- лимонов сок
- копър или магданоз
За гарнитурата:
- 1/2 глава шалот + 1 скилидка чесън + 20 г масло
- 200 г дългозърнест кафяв ориз
- сол и пипер
- клонка мащерка (ако имате)
- 450 мл вода, пилешки или зеленчуков бульон
Начин на приготвяне:
1. В купичка смесете солта, черния и червения пипер, лука и чесъна на прах и разбъркайте. С получения микс обтрийте хубаво филетата сьомга.
2. В тиган сложете маслото и пуснете на умерен огън. Щом се разтопи добавете меда и минете през преса скилидките чесън. Изчакайте чесънът да закъкри в соса. Чак тогава добавете филетата сьомга с мястото, на което трябва да е била кожата - надолу към дъното на тигана. Оставете да се готви 5 минути.
3. През това време в касерола пуснете маслото за гарнитурата на умерен огън и докато чакате да се разтопи, наситнете половинката шалот. Добавете я в касеролата и сипете ориза без да го миете - все пак е кафяв.
4. Бъркайте 1 минута, като поръсите със сол и пипер. След това залейте с вода или бульон. Добре е да са горещи, затова можете предварително да кипнете течността.
5. Пуснете отгоре цяла скилидка чесън, леко разпукана с нож, както и клонката мащерка. Похлупете и варете 25-30 минути.
6. Обърнете рибата за още 5 минути и от другата страна. Добавете резени лимон и сока на 1/2 лимон. Гответе още 5 минути като периодично заливате със соса.
7. Прехвърлете рибните филета в отделни чинии и полейте със сос. Поднесете готовия ориз като гарнитура, а за завършек можете да поръсите ястието с наситнени листенца копър или магданоз.
Източник: YouTube/Essen Rezept
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ