Супа с лимонова кора и бадеми
Супа с пащърнак, мляко и ядки.
Необходими продукти:
- 25 г масло
- 1 глава лук, нарязан
- 450 г пащърнак, обелен и нарязан
- ½ ч.л. смлян кимион
- 900 мл зеленчуков бульон
- 1 с.л. нарязан пресен магданоз или кориандър
- 300 мл мляко
- 75 г фино смлени бадеми
- кората на 1 лимон
- сол и пипер
- 4 с.л. незаквасена или заквасена сметана
- 25 г печен филиран бадем
- магданоз и лимонова кора за украса
Начин на приготвяне:
1. Разтопете маслото в голяма тенджерка и сотирайте лука за около 5 мин. до омекване.
2. Прибавете пащърнака и пържете като разбърквате за още 2 – 3 мин.
3. Прибавете смления кимион, зеленчуковия бульон и нарязания магданоз.
4. Изчакайте да заври и оставете да къкри на слаб огън за около 20 мин. или до омекване на пащърнака.
5. Прехвърлете в кухненския робот или блендера и пюрирайте до гладкост.
6. Върнете в тенджерката и прибавете млякото, смлените бадеми и лимоновата кора.
7. Стоплете отново и подправете на вкус със сол и пипер.
8. Налейте в купи и гарнирайте със сметана, печен филиран бадем, стръкче магданоз и лимонова кора.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ