Супа с домати и песто
Вкусна доматена супа със сирене.
Необходими продукти:
- 2 с.л. зехтин
- 1 скилидка чесън, счукана
- 2 глави лук шалот (или червен лук), нарязани на ситно
- 1 морков, обелен и нарязан на ситно
- половин чаша сушени домати с олио (накиснати), нарязани
- сол, пипер
- половин чаша сухо бяло вино
- 1-2 чаши пилешки бульон
- 800 г доматено пюре
- половин чаша песто (готово от магазина или приготвено по ваша рецепта)
- сирене асиаго, пармезан или друго сирене по ваш избор за поръсване отгоре
- хрупкав хляб или сандвич на грил със сирене моцарела (съвет от мен: поръсете малко сол върху сиренето за сандвича)
За пестото:
- 3 чаши листа босилек
- ½ чаша пармезан (или кашкавал)
- 2 скилидки чесън, нарязани
- 1/3 чаша кедрови ядки, печени
- ½ - ¾ чаша зехтин
- сол, пипер
Начин на приготвяне:
1. Сложете всички продукти, с изключение на зехтина, в кухненския робот. Пасирайте, докато всичко стане хомогенно, добавете зехтина и отново пасирайте, докато получите желаната смес.
2. В средно голяма тенджера на средна температура сложете зехтина, чесъна, шалота, морковите и сушените домати. Поръсете със сол и пипер и оставете да се задушат за няколко минути. Добавете вино и оставете да къкри за няколко минути. Добавете чаша бульон и пасираните домати и засилете температурата така че сместа да започне да ври.
3. Намалете отново до къкрене за 5 минути и сега е моментът да добавите още бульон, за да получите желаната гъстота. Добавете пестото и разбъркайте, докато сместа стане хомогенна (ако искате да използвате кухненски робот или пасатор за да смесите добре, първо трябва да го оставите да изстине). Подправете още на вкус и сервирайте.
4. Сложете сирене отгоре и поднесете с хляб или, както аз избрах, сандвич на грил със сирене моцарела.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ