Спанак с пармезанов сос
Спанак с млечен сос и чесън.
Необходими продукти:
- 2 връзки спанак, измит
- 1 скилидка чесън, счукан
- 1/2 глава бял лук, нарязан
- 1/4 бучка масло
- 2 ч.л. брашно
- зехтин
- 2 ч.ч. обезмаслено мляко (може да замените с пълномаслено мляко или със сметана)
- пармезан
- сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1. Запържете леко чесъна в зехтин. Когато си пусне аромата (но преди да покафенее и изгори), прибавете лука.
2. Щом лукът омекне, сложете листата спанак и покрийте да се задуши. Не слагайте вода.
3. Разбъркайте докато спанакът омекне съвсем - около 3 мин. Извадете спанака, сложете го в гевгир и отцедете излишната течност.
4. В същия съд разтопете маслото и прибавете брашното. Разбъркайте бързо, за да направите сос бешамел. Прибавете задушения спанак и покрийте със соса.
5. Прибавете млякото или сметаната и пармезана. Разбъркайте до сгъстяване.
6. Поръсете със сол и пипер на вкус.
7. Поднесете горещо.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ