Спанак в сусамов дресинг
Вегетарианско японско зелено ястие
Необходими продукти:
- 200 г спанак (най-добре връзка, а не отделни листа)
- 3 с.л. семена бял сусам
- 1/2 с.л. захар
- 1 с.л. соев сос
- 2 с.л. даши
Начин на приготвяне:
1. Препечете сусамовите семена в сух тиган, докато започнат да пукат. Оставете да се охладят и ги прехвърлете в саханче. Счукайте ги наситно.
2. Добавете всички подправки при сусамовата паста и леко ги разбъркайте с чухчето, докато всичко стане на крем, но не съвсем гладък.
3. Кипнете вода в тенджера и ако стеблото на връзката спанак е много дебело, направете кръстовиден разрез с ножа. Дръжте връзката спанак за листата, така че да го пуснете в тенджерата със стеблото надолу. След около 30 сек. го пуснете и оставете в кипящата вода за не повече от 2 мин.
4. Отцедете в гевгир и изплакнете със студена вода.
5. Стиснете спанака с две ръце, така че да отцедите излишната вода.
6. Нарежете го на парченца с дължина от по 4 - 5 см.
7. Добавете дресинга и разбъркайте хубаво, за да смесите всичко.
8. Поднесете.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ