Сос Арабята - италианска лютеница с маслини
Италиански доматен сос с босилек, чесън, маслини и люто чушле.
Необходими продукти:
- 4 червени домата
- 3 скилидки чесън
- 1 глава лук
- 1 люто чушле (червено)
- 80 г зелени маслини без костилка
- листата на 2-3 стръка босилек
- 1 с.л. зехтин
- 250 мл смлени белени домати от консерва (или гъст доматен сос)
- 1 ч.л. захар
- 2/3 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 1 ч.л. червен пипер (сладък)
- 1 ч.л. риган на прах
Начин на приготвяне:
1. Кипнете вода в тенджерка. Доматите цепнете плитко през кожата на 4 места. Махнете водата от котлона и пуснете вътре доматите за 2 минути. След това охладете леко и махнете ципата им. Нарежете на малки кубчета и запазете в купичка с все сока, отделил се от тях при рязането.
2. Лука, чесъна, листата босилек и лютото чушле наситнете като не ги смесвате.
3. Сгорещете зехтина в тиган на умерен огън и запържете в него за минута чесъна. Щом позлатее, го извадете.
4. В същия тиган добавете лютотот чушле и запържете за 2 минути. След това добавете лука и гответе до съвсем леко потъмняване.
5. Залейте с доматите, гответе 2 минути след като кипнат, после залейте с доматения сос, добавете захарта и оставете да къкри 3-4 минути докато се посгъсти.
6. Добавете маслините, след още 2 минути сипете и сухите подправки и оставете да се готви 5 минути.
7. Махнете от огъня и веднага добавете листата босилек и запържения чесън. Разбъркайте. Прехвърлете в сосиера или в стерилизиран буркан, ако ще използвате на по-късен етап.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ