Солена торта с черен дроб и зеленчуци
Зимно мезе с кюфтета от черен дроб и сланина, намазани с майонеза и гарнирани със зеленчуци.
Необходими продукти:
За сместа с каймата:
- 500 грама черен дроб
- 200 грама свинска сланина
- 3 глави лук
- 4 с.л. брашно
- 0,5 ч.л. сода за хляб
- 3 яйца
- 100 мл растителна мазнина
- сол и млян черен пипер на вкус
За плънката:
- 3 глави лук
- 3 моркова
- 250 грама майонеза
- 4 скилидки чесън
- сол и пипер на вкус
И още:
- 150 мл растителна мазнина
- 2-3 сини сливи
- 1 червена сладка чушка
- 4 листа прясна салата
- 5 стръкчета магданоз
Начин на приготвяне:
1. Направете първо каймата като прекарате през месомелачка или блендер черния дроб, сланината и лука.
2. След това ги замесете с брашното, подправките и содата.
3. Сгорещете мазнината в тиган и изпържете 4 плоски месни питки, подобни на палачинки и от двете страни.
4. Започнете да приготвяте плънката като рендосате морковите на едро ренде, наситните лука и ги запържите по отделно, след това ги смесите в тигана и добавите наситнения чесън.
5. На дъното на плоска чиния подредете листата маруля така, че да се подават извън блюдото. След това сложете едната каймяна питка, а върху нея разпределете 1/3 от плънката. Загладете с малко майонеза и сложете втората питка от месо. Върху нея повторете редуването на зеленчуци и майонеза, след това сложете третата - пак плънка и захлупете с последната.
6. Намажете ордьовъра с майонеза така, че да наподобява сметанова торта.
7. Най-отгоре декорирайте с резени домат, сини сливи и клончета зелени подправки.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ