Регистрация

Сметанова супа с целина Петър Велики



Сметанова супа с целина Петър Велики
Лесно   |   Порции 6   |   Видяна: 1344

Семпла супа от кореноплодни зеленчуци със застройка от заквасена сметана.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Бон Апети

Излъчен на 05.12.2017

Източници за кулинарните вкусове на Петър Велики сочат, че императорът се наслаждавал на семпла храна, прготвена с разбиране и вкус. Затова и любимата му супа, която се готви в кухнята на Лора и Стоян, се състои от лук, моркови и целина, но в тази простичка комбинация можем да открием вкусово съвършенство, ако приготвим ястието според любимата рецепта на Петър Велики.

Първо се запасяваме с две глави целина, като половината на едната нарязваме на кубчета и слагаме във вода, за да се свари. Следва да наситним моркови, стебла целина и лук и да ги запържим в разтопено в тенджера масло. Щом омекнат, се добавя брашно, налива се вода и се овкусява със сол и пипер. Рендосва се и останалата целина и се оставя супата да поври.

Сварените кубчета целина се пюрират, а пюрето се добавя към супата, за да я сгъсти. Когато ястието е почти готово, се застройва с разбити жълтъци в заквасена сметана. Сервира се топло, поръсено с листенца целина (кервиз) и черен пипер. 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 25 мин.
Време за готвене: 1 час

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
1
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
става
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта