Сладолед с лилав ямс и сос от боровинки
Лилав домашен яйчен сладолед.
Необходими продукти:
- 1 ч.ч. лилав ямс, настърган (Познат още като мексикански сладък картоф; наричат го билката на живота заради уникалните му хранителни и диетични свойства, както и редицата полезни за тялото и ума компоненти, които съдържа. Тъй като този корен е трудно намираем по родните пазари, можете да го замените с консервирано или вакуумирано лилаво цвекло)
- 2 ч.ч. равни количества сметана и мляко
- 1 ч.ч. пълномаслена сметана
- 3/4 ч.ч захар
- 6 жълтъка
Начин на приготвяне:
1. Сложете ямса/цвеклото на няколко реда върху салфетки и отцедете колкото се може повече от течността.
2. Оставете в стимера да се задуши за 10 мин. до омекване и го намачкайте с дървена лъжица. Заделете.
3. Смесете равни количества сметана и мляко с пълномаслената сметана и захарта в тенджерка. Сгорещете докато почти заври и свалете от огъня.
4. В голяма купа разбийте жълтъците до побеляване. Темперирайте яйцата, като добавите черпак по черпак, бавно, сметановия крем без да спирате да разбърквате. След като сте добавили около 1/3 от сметановата смес при яйцата, налейте яйчения крем в тенджерката с останалата сметана. Продължете да варите на умерено-силен огън до сгъстяване.
5. Налейте крема в голяма купа през фино сито. Добавете ямса/цвеклото и разбърквайте енергично с бъркалка за яйца, за да натрошите хубаво по-големите бучки ямс. Сложете купата в ледена баня и охладете. След като се охлади, покрийте и оставете в хладилника за цяла нощ.
6. Сложете охладената смес в машината за сладолед и процедирайте според инструкциите на производителя.
7. Поднесете със сос от сини боровинки.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ