Сладко-кисело пилешко
Ето как се прави пиле в сладко-кисел сос.
Необходими продукти:
- 250 г пилешки гърди (обезкостени и нарязани на кубчета с големина 2,5 см)
- 1 зелена сладка чушка (нарязана на парчета)
- 1 парче пресен ананас/1 консерва ананас (нарязан на парчета)
- 1 скилидка чесън (наситнен)
- 1 средно голяма глава червен лук (нарязан на четвъртини)
- олио за пържене
За маринатата:
- 1 ч. л. соев сос
- 1/2 ч. л. царевично брашно
- 1 ч. л. оризово вино/шери/бира
- малко бял пипер
За течното тесто:
- 1/2 ч. ч. вода
- 50 г обикновено брашно
- 25 г царевично брашно
- 1 яйце
- 1 ч. л. олио за готвене
- 1/2 ч. л. сусамово олио
- 1 малка щипка сол
За соса:
- 2-3 с. л. кетчуп
- 1 ч. л. сос от сини сливи
- 1/3 ч. ч. сок от ананас
- 1 ч. л. оризов оцет
- 1 ч. л. сос от стриди
- 1 ч. л. царевично брашно
- 1-2 ч. л. захар
- 4 с. л. вода
Начин на приготвяне:
1. Мариновайте пилешките парчета с всички необходими продукти поне 15 мин.
2. Разбъркайте хубаво соса и заделете.
3. Направете необходимите продукти за течното тесто на гъста смес.
4. Потопете пилешките късове в тестото. Трябва да е добре покрито преди да го изпържите в сгорещеното олио. Изпържете на маслена баня парчетата пилешко до златисто-кафяво, извадете и отцедете върху хартиена кърпа.
5. Загрейте олио в уок и запържете на силен огън чесъна докато покафенее леко. Добавете зелената сладка чушка и парченцата ананас. Продължете да пържите докато ароматът на чушката започне да се усеща и добавете соса. Щом се сгъсти, добавете пилешкото и разбъркайте добре.
6. Извадете и поднесете върху задушен обикновен ориз.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ