Сладко-кисели пилешки гърди по китайски
Панирано пилешко в сладко-кисел сос.
Пиле в сладко-кисел сос е едно от любимите български ястия в китайския ресторант. То може да бъде направено и в домашни условия, като се доближи до оригиналната рецепта, в която все пак се работи с темпура за панировката и се използват подправки като натриев глутамат и оризов оцет. Но ако не сте толкова придирчиви и цените домашно направената храна, Иван Звездев показва как да си сготвите китайско у дома.
Първо се прави панировката - от брашно, вода, мая и малко сол. Прибира се в хладилника. Пилешкото се реже на парчета, а в голям тиган се сгорещява олио. Месцата се топят в подобната на смес за бухти панировка и се пържат. За сладко-киселия сос се нагрява леко олио и в него се запържва доматено пюре с малко сол, доста захар и оцет. Ябълковият е добра алтернатива на оризовия. По желание можете да добавите грах, моркови или ананас от консерва.
Готовото месо се поднася върху соса, за да не загуби хрупкавостта си, ако бъде залято с пюрето. Не е сложно, заслужава си поне да опитате.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ