Сладко-горчива салата с цикория
Маруля с радичио, портокали и лимони.
Необходими продукти:
- 2 червени портокала
- сок от червени портокали
- 20 мл лимонов сок
- 60 мл кленов сироп
- едра морска сол и черен пипер
- ½ ч.л. вода от портокалов цвят (ако не разполагате с тази рядка за българския пазар, я пропуснете)
- 1 малка глава червена цикория (радичио), листата разделени
- 1 с.л. зехтин
- 1 шепа листа червена маруля
- 150 г рикота
- 20 г кедрови ядки, печени
- 100 г семена от нар
Начин на приготвяне:
1. Обелете портокалите и ги нарежете на парченца по ципата. Заделете в купа.
2. Изстискайте сока от останалите ципи и кората в малка тенджерка.
3. Налейте още 100 мл сок от червен портокал, прибавете лимоновия сок, сиропа и щипка сол. Оставете да заври леко на слаб огън.
4. Изчакайте да се редуцира за 20–25 мин., докато останат около 3 с.л. гъст сироп.
5. Прецедете и оставете да се охлади, след което смесете с водата от портокалов цвят.
6. Накъсайте радичиото на листа и след това на едри парчета и оставете в салатена купа.
7. Прибавете листата червена цикория, зехтина и малко сол и пипер. Рабъркайте внимателно.
8. Разпределете салатата в две чинии за сервиране.
9. Поръсете с парченцата портокал, малко листа червена маруля и рикота.
10. Полейте с портокаловия дресинг и украсете с кедрови ядки и семена нар.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ