Сладкиш Шварцвалд кирш с черешов дъх
Чийзкейк с череши от компот, бренди и черешов топинг.
Бон Апети
Излъчен на 14.07.2017
Това е леко променена рецепта за австрийски десерт, познат под името Шварцвалд кирш. Той е родственик на любимата на поколения торта Шварцвалд, като се прави със сходни продукти. Основен за използването е ликьорът кирш, който се прави от череши и предимно от техните костилки. Затова 24%-овата напитка има тъмен цвят и автентичен бадемов дъх, смесен с плодов нюанс. Лора и Стоян се сещат как могат да заменят кирша с нещо подобно. Така в кухнята влиза буркан компот от череши, който се разделя на плодове и вода. Плодовете се накисват в бренди, като по желание можете да извадите костилките им, за да не застрашавате зъбите на онези, които ще хапват десерта.
За основа на чийзкейка се смилат шоколадови бисквити, които се смесват с разтопено масло, разстилат се в тавичка и се запичат за 10 минути на фурна. Следва белия пласт от традиционното за чийзкейкове крема сирене, което тук се смесва със сметана, накиснатите и извадени от алкохола плодове, ванилия, лимонов сок и малко желатин за запазване на текстурата. Блатът се покрива с крема и влиза в хладилника да стегне.
За да няма фира в кухнята, водещите предлагат да си направим сос за заливане от сока на компота, останалото след накисването на черешите бренди, захар и царевично нишесте. Заливката се кипва и се бърка до сгъстяване, а накрая се исипва топла върху студения сладкиш. Готово - имате професионален домашен чийзкейк.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ