Сладкиш с грозде и маскарпоне
Пай с черно грозде, маскарпоне и розмарин.
Бон Апети
Излъчен на 21.09.2017
Каква е разликата между пай и тарт? Мнозина задават този въпрос, когато пред очите им се изправи красив плодов тарт, като този от рецептата на Лора и Стоян. Двата сладкиша, които могат да бъдат направени и в солени варианти, си приличат много, но паят обикновено има коричка от тесто или тестена решетка, докато тартовете имат само вкусен борд, а отгоре се разкрива цялото изящество на плънката. Така че в тази рецепта правим тарт с грозде, като приветстваме есента, избирайки ароматно черно грозде без семки. Под него се сгушва вкусен крем маскарпоне, а всичко това е обвито в кошничка от маслено тесто с ядки.
Започваме с хрупкавата маслена основа на сладкиша като разтапяме масло и след това го смесваме с кафява захар, канела, счукани на ситно орехи и брашно. Получените маслени трохи се изсипват във формичка за сладкиши, заравняват се, за да образуват блат. Той се покрива с хартия за печене, върху която се изсипва морска сол, за да не се надуе при термичната обработка. После се пече на 200 градуса за четвърт час с хартията и още 10 минути се допича без нея. Изважда се от фурната, за да се охлади. Но не правете грешката да вадите от съда, в който е печен, защото ако е още топъл, ще се счупи.
Гроздовите зърна се измиват и изсипват в тавичка, като е добре да са плътно едно до друго, без да се застъпват. Поливат се със зехтин и балсамов оцет, поръсват се със захар и сол и върху тях се поставят клончета розмарин. Пекат се на 200 градуса за 12-15 минути, като идеята е да се карамелизират и да пуснат апетитен гроздов сок. След това се охлаждат.
А докато гроздето се пече, правим и крем от маскарпоне със захар и сметана. Той се изиспва в охладения блат, а отгоре се разпределят гроздовите зърна. По желание можете да редуцирате соса от печенето на гроздето и да поднасяте индивидуалните парчета покапани с него.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ