Сладкиш с банани и орехи
Плодов кекс с ядки.
Необходими продукти:
- 4 средни банана, около 350 г
- 175 г орехи
- щипка сол
- 1 пълна ч.л. бакпулвер
- 1 ч.л. смляна канела
- 110 г обикновено брашно
- 110 г пълнозърнесто брашно
- кората на 1 портокал
- кората на 1 лимон
- 110 г масло, размекнато
- 175 г тъмна кафява захар
- 2 големи яйца
- 1 с.л. тръстикова захар
Начин на приготвяне:
1. Намаслете 900-грамова формичка за кекс и загрейте фурната до 180ºС.
2. Когато фурната се затопли, разпределете орехите върху плитка тавичка за печене и ги запечете сухи за 7-8 мин. Когато се изпекат, извадете от фурната и ги оставете да се охладят няколко минути. След това ги нарежете на едри парчета и заделете.
3. В малка купа намачкайте с вилица на пюре 3 от бананите и нарежете останалите на парчета с дебелина 1 см.
4. Сложете брашното, солта, бакпулвера и канелата в сито и ги пресейте в голяма купа.
5. Прибавете останалите продукти в купата, освен бананите и ядките, и с помощта на електрически миксер, разбийте сместа до гладкост.
6. Внимателно прибавете нарязаните банани и ядки. Ако прецените, капнете малко мляко, за да се смеси по-добре. Сместа трябва да се получи достатъчно гъста, че да е необходимо леко да ударите лъжицата в ръба на купата, за да се отдели тестото от нея.
7. Изсипете така получената смес в приготвената тавичка и поръсете с тръстиковата захар. Сложете тавичката в средата на фурната и печете 1 1/4 до 1 1/2 часа, докато кейкът стане еластичен в средата.
8. Извадете от фурната и оставете да се охлади в тавичката за 5 мин. преди да го обърнете върху решетка. Оставете да се охлади напълно преди да поднесете или да го нарежете, за да не се натроши.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ