Бананов сладкиш с какао и шоколадова глазура
Кекс с банани, аромат на ванилия и коняк и заливка от шоколад с масло.
Необходими продукти:
- 5 яйца
- 1,5 ч.ч. брашно
- 1,5 ч.ч. пудра захар
- 250 грама маргарин
- 50 грама нишесте
- 50 грама какао
- 1 с.л. бакпулвер
- 1 щипка сол
- 2 с.л. коняк
- 1 банан
- ванилова есенция на вкус
За декорация:
- 100 грама шоколад
- 40 грама масло
- 50 мл мляко
Начин на приготвяне:
1. С помощта на миксер разбийте маргарина на пяна с пудрата захар и добавете яйцата, солта и коняка.
2. Пресейте брашното заедно с какаото, бакпулвера, ванилията и нишестето и след това бавно прибавете прахообразната смес към яйчената при непрестанно разбъркване.
3. В намазнена и набрашнена продълговата форма за кексове изсипете половината смес, след това сложете банана цял, но обелен и залейте с другата част.
4. Печете в средата на фурна без вентилатор, предварително загрята на 180 градуса за 1 час. Не отваряйте фурната през това време, защото ще спадне десерта. След това обърнете кекса върху поднос.
5. Глазурата пригответе чак след като кексът е добре охладен. Разтопете шоколада, добавете в него млякото и маслото и залейте сладкиша. Приберете в хладилник за минимум час, за да стегне.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ