Сладкиш със сливи и ванилия
Пай със сини сливи и сметанова плънка.
Необходими продукти:
- 20 пресни сини сливи
- 175 г захар за тестото + 50 г за плънката
- 180 мл сладкарска сметана от 10%
- 3 жълтъка + 1 за плънката
- 2 с.л. брашно
- суров боб за печене (морска сол или камъни, ако имате такива)
- 2 с.л. картофено или царевично брашно
- 1 пакет ванилова захар
- 50 г масло
Начин на приготвяне:
1. Замесете тесто от трите жълтъка със захарта, брашното и маслото. Оставете в хладилник за 30 минути.
2. Намаслете дъното и стените на кръгла формичка за сладкиши. На дъното ѝ разстелете хартия за печене.
3. Разточете тестото на кора с дебелина 1 см. и покрийте с нея дъното и стените на съда. Оставете за още 15 минути в хладилника.
4. Загрейте фурната на 180 градуса. Върху тестото сложете втори лист пергаментова хартия, а отгоре ѝ насипете сурови бобени зърна или морска сол. Печете така за 15 минути, после махнете боба и горния пергамент и допечете още 10 минути.
5. Сините сливи измийте и разполовете, като извадите костилките. Наредете ги НЕ плътно върху запечената кора. Можете да ги нарежете и на по-малки парчета, ако така ще ви хареса повече.
6. Разбийте останалия един жълтък със сметаната, захарта за плънката, ваниловата захар и царевичното брашно.
7. С получения крем залейте сладкиша и печете още 50 минути на 160 градуса.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ