Скариди Микролимано със сирене фета
Едри скариди в доматен сос с аромат на узо.
Необходими продукти:
- 16 бр. едри скариди – размер 2
- 120 мл зехтин
- 4 смачкани скилидки чесън
- 2 глави нарязан на ситно лук
- 1 с.л. доматена паста
- 150 мл узо
- 300 г домати, нарязани на малки кубчета
- ½ връзка магданоз – наситнен
- 160 г сирене фета (бяло саламурено)
- сол и пипер (по-вкусно става с бял)
Начин на приготвяне:
1. Обелете скаридите, без да махате главите и опашките им.
2. Изсипете зехтина в тиган и сотирайте в него скаридите за няколко минути.
3. Извадете скаридите и на тяхно място сотирайте лука и чесъна.
4. Добавете доматената паста и 100 мл от узото, разбъркайте. Прибавете доматените кубчета, зеленината и подправките и отново размешайте хубаво.
5. Гответе соса така за 5-6 минути.
6. Пресипете соса в топлоиздръжлив дълбок съд и потопете в него сотираните скариди.
7. Поръсете отгоре с натрошено на малки парченца сирене и печете за 10-15 мин. в предварително загрята фурна на 180 градуса.
8. Когато сиренето се разтопи, извадете блюдото от фурната и го напръскайте с останалите 50 мл узо.
9. Поднесете топло като предястие, ордьовър или мезе.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ