Скални скариди по креолски
Скариди с чушки, домати и целина.
Необходими продукти:
- 1 кг скариди (оригиналната рецепта е със скални скариди, но можете да използвате и обикновени или кралски по избор), обелени и почистени от вените
- ¼ ч.ч. масло
- ½ ч.ч. зелени сладки чушки, нарязани на кубчета по 1-2½ см
- ½ ч.ч. лук, нарязан на кубчета по ½ см
- ¼ ч.ч. целина, ситно нарязана
- 1 глава чесън, счукан
- 2 с.л. обикновено брашно
- 1 консерва от 400 гр цели белени домати, нарязани наедро
- 1 ч.л. захар
- 1 ч.л. сол
- ¼ ч.л. много лют червен пипер
- ¼ ч.л. черен пипер
- 3-4 ч.ч. сварен ориз
Начин на приготвяне:
1. Изплакнете скаридите и отстранете големите вени.
2. Разтопете 2 с.л. масло в малка тенджерка на среден огън.
3. Добавете брашното и бъркайте докато сместа се разтвори и сгъсти, след което намалете огъня.
4. Прибавете доматите и сока им към така приготвената смес и разбъркайте хубаво. Сместа ще се сгъсти. Поддържайте температурата.
5. В голям тиган разтопете 2 с.л. масло и добавете чушките, лука, целината и чесъна. Гответе на средно-висока температура докато омекнат, но и да са леко хрупкави.
6. Прибавете скаридите и гответе докато вече не са прозрачни (около 3 мин.).
7. Прибавете доматената смес, оставете да заври, покрийте и оставете да къкри 5 мин.
8. Поднесете върху горещ ориз (бял или смес с див ориз).
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ