Сиренено фондю с чеснов дъх
Фондю с грюер и ементал.
Необходими продукти:
- масло
- скилидка чесън
- чесънова сол
- суха подправка за овкусяване
- сайдер
- бяло вино
- мляко
- мед
- сирене грюер
- сирене ементал
Начин на приготвяне:
1. Намажете с масло малка тенджерка и сложете чесъновата сол, 2 щипки от сухата подправка и намажете с 1/2 скилидки чесън. Останалата половинка нарежете наситно и също сложете вътре.
2. Настържете равни количества грюер и ементал (но не ги прибавяйтете все още). Може да сложите също чедар и малко сирене с печена червена чушка или подобно, ако желаете.
3. Прибавете сайдера, бялото вино и млякото, но внимавайте с количествата - твърде малко ще станат на буца, а прекалено много ще разводнят вкуса. Намалете огъня и прибавете меда. След това настърганото сирене и изчакайте да се разтопи напълно, като разбърквате енергично. По желание може да добавите щипка брашно. С повече вино ще го разредите, а с повече брашно ще го сгъстите.
4. Сложете в съд за фондю върху свещ или друг пламък. Поднесете с хляб, сладка туршия, коктейлни лукчета, маслини и др.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ