Сиренена топеница с печени чушки и маслини
Дунавска разядка със сирене, печени чушки, маслини и варени яйца.
Табиетлийско мезе за ракия създава Иван Звездев, като го кръщава Дунавка топеница по името на мазничкото сирене Дунавия, което е в основата на вкусната разядка. Прави се лесно и бързо и е страхотно народно предястие, което можете да сготвите като българска храна за чужденци, особено ако планирате да ги запознаете с качествата на родната ракия.
За начало се сваряват две яйца и се обелват няколко скилидки чесън. Течна или заквасена сметана се разбива в купа. Яйцата отиват в чопъра заедно с чесъна и бучка сирене. Смила се на паста и се прибавя към сметаната. Остава само да се сложат наситнени печени чушки и маслини и всичко се смесва.
Може да се украси с рендосан жълтък, листенца магданоз и да се покапе със зехтин за блясък. По желание можете да добавите в блендера парче от люта чушка за лека пикантност, както и да сервирате с хляб, за да се защити името топеница.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ