Регистрация

Свинско с целина

Свинско с целина
Средно   |   Порции 6   |   Видяна: 5721

Свинско на бавен огън с лимонов сос.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 1-1,25 кг нетлъсто свинско, обезкостено или 4 средни котлета
  • 1 голяма глава целина
  • 3 с.л. зеленчуково олио
  • 1 средна глава лук, фино нарязан
  • 600 мл гореща вода
  •  сол и бял пипер

За соса:

  • 2 яйца
  • 1 с.л. царевично брашно, разредено с 3 с.л. студена вода
  • 2 лимона

Начин на приготвяне:

1. Изплакнете месото и го подсушете.

2. Отстранете корена на целината и я накъсайте на стръкове. Почистете и измийте всеки под течаща вода.

3. Нарежете на парчета от по 5 см заедно с листата.

4. Сложете целината в кипяща вода в голяма тенджерка, пълна на около 22-25 см и бланширайте за 5 мин., след това отцедете и заделете.

5. В същата тенджерка сгорещете олиото и сотирайте месото, а след това и лука. Не бива да покафеняват.

6. Прибавете горещата вода, покрийте и оставете да къкри за 45 мин. или до омекване на месото.

7. Овкусете със сол и бял пипер, прибавете целината и варете още 10-15 мин. до омекване на целината.

8. Изключете котлона и оставете да престои за поне 5 мин. преди да прибавите соса.

9. Пригответе соса като смесите яйцата, царевичното нишесте и лимоновия сок.

10. Бавно полейте върху месото, като едновременно с това завъртате тенджерката.

11. Върнете на котлона на много слаб гън само за 5 мин. или до готовност на царевичното брашно и до сгъстяване на соса. Не бива да завира обаче.

12. Поднесете с прясна салата, пресен хляб и по желание с печени картофи или картофено пюре.

 

Източник: recipes.wikia.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 25 мин.
Време за готвене: 1.30 ч.

Рейтинг и коментари (1)

5 отлична
0
4 мн. добре
1
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
мн. добре
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта