Свинско с боровинков сос с вино
Свинско на бавен огън с плодов сос с вино и мед.
Необходими продукти:
- 2 кг свинско месо
- 2 с.л. мед
- 1/2 ч.л. канела
- 1 ч.л. сладък червен пипер
- 20 г корен джинджифил
- 500 г боровинки (пресни или замразени)
- 100 мл червено сухо вино
- 250 мл сладко розе
- 100 г захар
- сол и пипер
- зеленчуци и пресни билки за украса при поднасяне
Начин на приготвяне:
1. Обелете и рендосайте на ситно ренде джинджифила. Изсипете в купичка, добавете розето, меда, канелата, пипера, сол и пипер. Разбъркайте.
2. С тази смес намажете хубаво от всички страни месото. Поставете го в тава и вкарайте в предварително загрята на 220 градуса фурна.
3. След 15 минути извадете месото, поставете в алуминиево фолио, намажете отново със сместа и завийте. Печете 2-2:30 часа на 160 градуса. След това разгърнете фолиото, намажете пак и допечете отвито за още 15 минути. След изваждане загърнете, за да почине още 15 минути.
4. Отделените сокове от печенето на месото изсипете в касерола. Добавете остатъка от соса за мазане и налейте червеното вино.
5. Половината боровинки смелете със захарта в чопър. Изсипете при соса и добавете другата половина плодове. Кипнете.
6. Поднесете нарязаното месо на дебели слайсове със заливка от соса и украса от зеленчуци и пресни билки.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ