Свинско със сметана и лук по немски
Свински пържоли в сметанов сос с горчица, чесън и лук.
Необходими продукти:
- 1 кг свинско месо или пържоли без кост
- сол и пипер
- 4 с.л. брашно
- 5 с.л. олио
- 3 големи глави лук
- 400 мл млечна течна незаквасена готварска сметана
- 1 малка кофичка (125-200 мл) заквасена сметана
- 2 ч.л. горчица (с едрозърнеста е по-добре)
- 2 ч.л. сушен копър
- 1/3 ч.л. черен пипер
- 1 ч.л. сол
- 6-8 скилидки чесън
- 150 мл вода (ако млечната незаквасена сметана е много гъста; ако е по-течна, не доливайте вода)
Начин на приготвяне:
1. Свинското месо нарежете на 4 или 8 пържолки, ако е цяло парче. Обтрийте със сол и пипер и начукайте нежно, за да се поизтънят без да стават прекалено тънки. Посолете и опипрете отново и оставете настрана.
2. Нарежете лука на кубчета и пригответе соса като смесите заедно двата вида сметана с горчицата, намачкания чесън, копъра, солта и пипера. Само при необходимост добавете вода. Разбъркайте хубаво докато солта се разтоври напълно.
3. Сипете си брашното в чиния, а олиото сгорещете в голям тиган с незалепващо покритие. Оваляйте пържолите в брашното и след това гответе на умерен към силен огън за по 4 минути от страна в сгорещената мазнина. Вадете в отделен съд.
4. Намалете огъня на средна степен и изсипете лука в тигана. Гответе като бъркате 5 минути - трябва да позлатее леко без да прегаря.
5. Залейте лука със сметановия сос и щом кипне, върнете месото в тигана. Сложете капак и оставете да се готви 15 минути.
6. По желание поръсете с пресен лук, див лук, свеж копър или магданоз за разкош и разпределете в порции. Можете да сервирате с картофено пюре, с което да попиете сметановия сос от готвенето.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ