Свинско контрафиле в йенска тенджера
Свинско с гъби и червено вино.
За свинското и винското - тази вкусна приказка в много варианти ни разказва отново Толик - апетитният автор на влога kitchen of tolik във v-box7.com, който не пропуска да отчете застудяването с една уникална рецепта за задушено свинско контрафиле с чесън във винен сос. А мръвката има честта да ухае на микс от сухи подправки, разнообразени от добавката на свежата комбина - мащерка и розмарин. Месото престоява продължително с подправките, а след това се готви и дълго време, за да стане крехко и сочно и да попие напълно всеки аромат в обкръжението си.
Първо си взимаме свинско контрафиле около килограм. Не че някой би ни линчувал, ако заложим и на двойна доза. Следва да го обтрием с микс от сухи подправки. Авторът използва готова смес, но вие можете да импровизирате у дома си като смесите бял или черен пипер със сол, кимион, бахар, лук и чесън на прах и още аромати, на които обичате да ви лъха домашно сготвената мръвка. Обтривате я хубаво от всички страни, увивате в стреч фолио или найлонов плик и прибирате в хладилник за една нощ. Може и до 30 часа.
След това прехвърляте ароматизираното свинско в йенска тенджера, добавяте нарязани на едро гъби, скилидки чесън с все обвивката и заливате с тежко червено вино и зехтин. Отгоре слагате клонки прясна мащерка и пресен розмарин, похлупвате с капака на съда и бутате във фурната на 200 градуса за 2 часа. Не загрявайте фурната предварително, защото може да спука йена гласа.
А на финала вадите и порцирате. Добавяте гъбките и част от сосчето, което можете да мотирате с бучка студено масло докато е още топло. Сервирайте с гарнитура, като Толик предлага това да е картофено пюре. А после си кажете "наздраве" с любимите хора и се насладете на тази лесна за направа вкусотия със свинско.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ